Jansmabergum.nl 

op zoek naar betekenis 

Gastenboek.

Dit kan ook gebruikt worden door familieleden die toestemming verlenen om een foto van hen te plaatsen bij hun deel van de stamboom. Het is een groeidocument! 


Schilder Jacob Jansma, voor zover ik weet geen familie.

JansmaJacob (1893-1972): illustrator, ontwerper, art-director. Vervaardigde in de periode 1920-1960 affiches, lithografieën en emaillen reclameborden.
Reactie: Dag Thea!

Wat leuk, een berichtje op de Jansmasite! Ja je bent familie, en mijn heit en jouw pake Thijs Jansma zijn familie! Er zijn veel met deze naam in de stamboom, ik tel zo al 13 met deze naam. Als ik het goed begrijp is je overgrootvader Klaas Jansma, je vader Thijs Jansma, kaasmaker in Gouda, je moeder Aaltje en jij bent Thea.

Okke en ik zijn 6 generaties van elkaar verwijderd, onze voorvaderen waren de broers Sjoerd en Okke Jansma. Hartelijk bedankt voor het compliment dat je de site en de verhalen leuk vindt. Jammer dat je het Fries niet kan lezen, misschien luid op spreken? Als je wel graag wilt weten wat der op de pagina van je overgrootouders staat dan wil ik dat vertalen, geef maar aan of je dat zou willen.

Ik woon met mijn gezin in Katlijk, Okke met zijn vrouw in Geelong aan de andere kant van de wereld, we hebben elkaar net 2 weken terug nog gezien in Australië. Ik heb je berichtje aan mijn vader laten lezen, we zijn buren in dezelfde boerderij. Hij is vaak wezen logeren bij zijn neef Thijs in Gouda en herkende jouw moeder Aaltje wel. Ik weet niet van wanneer je moeder is, maar mijn vader is van 1927. Volgens mijn heit woonden Thijs en Marie eerst in Noord Holland, kaasmaker, en solliciteerde hij naar hoofd kaasmaker in Gouda wat hij toen ook kreeg.

Heb je wat familiegegevens voor onze stamboom? Ik houdt hierin nu 1583 namen bij, en Okke heeft ook nog namen op papier. Ik heb de nakomelingen van Klaas en Aaltje bijgevoegd, maar die nakomelingen zijn niet compleet. Je zou ons er een plezier mee doen.

Verder ken ik de dochter van Klaas en Aaltjes dochter Afkes goed: Dietie. Zij kwam vroeger regelmatig bij mijn ouders logeren en komt nu met haar man ook nog langs!

Gastenboek

18 berichten op 4 pagina's
Rients Bijlsma
26-02-22 21:40:48
L.S.

Tot mijn grote verbazing kwam ik op uw site een stuk van mijn familie geschiedenis tegen. Dit heb ik aandachtig gelezen. Een prima stuk en leuk om te zien.
Wat mij het meest verbaasde was dat mijn naam met foto als mede die van mijn zus er op staan. Naast die van het gezien. Bij de namen staan vraagtekens die kunnen weg. Verder een kleine opmerking Sipke Plat ging met Wietske Bijlsma naar amerika in 1950.
Eigenlijk heb ik ook nog een vraag hebt u de foto's digitaal van Aafke. Zo ja kunt u die mij dan toesturen.
Hoor graag van u.

Vriendelijke groeten Rients Bijlsma
Louis Rijnberk
04-05-21 10:57:06
Beste Sytie,


Om te beginnen, vind ik het een erg mooie en uitgebreide website die jullie hebben opgezet. Daar is ongetwijfeld veel werk in gaan zitten!

Zelf ben ik een kleinzoon van Louis Jansma en Jantje Bouwsema en dus een achter-achter-kleinzoon van Okke Sjoerds Jansma en Minke Veltman. Mijn moeder Jetske Jansma was vernoemd naar Jetske Okkes Jansma. Sinds kort ben ik begonnen met het uitzoeken van mijn familiegeschiedenis en dan vooral die van Jetske Okkes Jansma. Er werd vroeger in mijn familie altijd geheimzinnig over haar gedaan, zoals ik van mijn moeder heb begrepen. Haar ongehuwd moederschap en verder leven als alleenstaande vrouw werd in die tijd denk ik als vreemd beschouwd.

Jetske Okkes Jansma is terwijl ze in Ilpendam als dienstbode werkte zwanger geraakt en enige maanden later naar Friesland teruggekeerd. Daar is op 22-1-1890 Louis Jansma geboren. Wie de vader van Louis is, is in de familie totaal onbekend. In begin 1891 is Jetske Okkes verhuisd naar het krankzinnigengesticht Meerenberg, zoals men dat vroeger noemde. Het hoe en waarom is onbekend. Als de corona getemperd is, ga ik in het Noord-Hollands archief kijken of daar meer van te vinden is van deze geschiedenis. Vanaf 1893 is Jetske Okkes aan een zwerftocht: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Amersfoort, Apeldoorn, Rheden, Driebergen en uiteindelijk Zeist. Het meeste van die plaatsen moet ik nog uitzoeken, maar in Zeist was zij pensionhoudster. Mijn moeder kon zich uit haar jonge jeugd herinneren dat zij met haar moeder bij haar op bezoek ging. Jetske Okkes werd altijd tante Jetske genoemd. Het waren voor het idee van mijn moeder grote huizen en ze kregen ook dure cadeaus dan.

Op de website heb ik het stuk van Koos Oosterhoff gelezen waarin Jetske Okkes Jansma in voorkomt. Als hij nog meer van haar weet, houd ik me aanbevolen. Hetzelfde geldt voor het stuk van Hans van Dijk.

Zelf ga ik verder met mijn onderzoek en zodra ik wezenlijke aanvullingen heb, zal ik die jullie berichten.

Met vr. groeten,


Louis
Jan Venema
12-04-21 10:54:44
Sorry, ik zei wat foutjes in mijn reactie. Excuus voor de taalfouten. Grootste fout : Okke Jans Bosma is fout. Het gaat om Okke Jans Jansma.
Jan Venema
12-04-21 10:52:01
Hallo en respect en dank voor deze mooie familiegeschiedenis. Ik kwam hier terecht via een zoekopdracht naar mjjn oerpake Jan Petrus Bosma uit Sumar (1851-1937).

Aangezien dit een groeidocument is heb ik ook nog enkele aanvullingen:
Allereerst uit het huwelijk van Jan Petrus Bosma en Elisabeth Sjoerds Hoekstra is behalve Trijntje nog een dochter geboren, mijn beppe, Wytschke Jans Bosma. Zij is geboren en getogen op Greate Buorren 25 in Sumar.

Okke Jans Bosma (geb. 1885) woonde (in ieder geval) later ook op Greate Buorren 25 en 'buorke' aldaar op de boerderij van Jan Petrus Bosma. Hij was een vrijgevel en woonde in bij mijn overgrootmoeder Elisabeth Sjoerds Hoekstra en haar hulp Akke de Jong. Hij is overleden in 1960. Ik heb Okke zelf niet gekend maar in mijn familie werd immer met veel waardering en warmte over hem gesproken.Jan Petrus Bosma was geboren op Greate Buorren 28 in Sumar. Deze boerderij is later overgegaan in de familie Jansma, zo gaat het het verhaal dat ik van mijn beppe gehoord heb.

Hopende hiermee een steentje bijgedragen te hebben.
Hein van der Wal
03-08-20 13:20:24
Hoi Sijtie en Okke,

Wat een bijzonder leuke website met al die verhalen, namen en feiten, foto's en herinneringen! Het is te veel om alles in een dag te bekijken en te bestuderen en ik zal af en toe eens terugkomen om verder te lezen en dingen in mijn stamboom over te nemen, die ik ergens anders moeilijk kan vinden.
Mijn complimenten!

Hartelijke groet,
Hein van der Wal.
Tonen: 5  10   20